Prefabbedrijf
Prefab veranda: goed buiten zitten!
Als er iets je een echt outdoor-gevoel geeft, dan is het wel een veranda. Een veranda is geen serre want die is met glasvensters afgesloten. Het is eerder een vaak langgerekte aanbouw aan je huis of bedrijf die zich kenmerkt door een vloer op gelijke hoogte van je binnenruimtes en een afdak op palen. Zodra het weer het toelaat, ideaal om daar lekker buiten te zitten, met het gemak van keuken of kamer direct achter je.
Prefabricage, een handig productieproces
Een prefab veranda is een loggia die op locatie wordt gemaakt. Elders in een bedrijfshal wordt je veranda dan met precisie-instrumenten stevig in elkaar gezet. Als alle bouwelementen eenmaal te pas zijn gemaakt, wordt alles naar je huis gereden om daar vlot in elkaar gepuzzeld te worden. Zo heb je ter plekke slechts heel weinig overlast en weet je dat je prefab veranda onder de best mogelijke omstandigheden vervaardigd is. Zonder tijdsoponthoud vanwege bijvoorbeeld slecht weer want een fabriekshal heeft maling aan storm en regen.
Pro’s en een enkele con
Als je kiest voor een prefab veranda, dan steek je meteen de volgende voordelen in je zak:
- gunstige prijs/kwaliteitsverhouding
- minimalisering van bouwoverlast ter plaatse
- snelle eindmontage
- fabrieksgarantie
Er zijn natuurlijk ook nadelen te bedenken. Je kunt te maken krijgen met de rompslomp van vergunning aanvragen. Je verliest door plaatsing van deze constructie een stukje van je tuin. En door meerwerk (denk aan een prachtige buitenbank op je veranda of een schitterende balustrade) kunnen de kosten aardig gaan oplopen. Het resultaat is dan wel écht een plaatje.
Materiaal als uitgangspunt
Een veranda kan natuurlijk in alle afmetingen worden gemaakt. Een prefab veranda gaat wel uit van bepaalde standaarden. Als je een ingewikkelde waranda voor ogen hebt, is een prefab loggia niet de ideale oplossing. De meeste galerijen kunnen echter als prefab veranda worden uitgevoerd. Dat scheelt tijd en kosten.
Een houten exemplaar heeft iets heel rustieks. Meranti en merbau zijn veelgebruikte maar wel vrij kostbare houtsoorten. Deze soorten gaan wel heel lang mee en geven je prefab veranda veel meer cachet dan eentje van geïmpregneerd grenen. Heb je geen zin aan teveel onderhoud, dan kun je kiezen voor eentje van aluminium. Dat moet dan wel weer bij de stijl van je huis passen, natuurlijk. Een prefab waranda kan ook heel goed in kunststof worden uitgevoerd, vaak in combinatie met het sterke aluminium.
Aanvullingen
Een prefab veranda aanschaffen is op zwoele middagen, op sprankelende ochtenden en tijdens milde avonden genieten van buitenlucht en mooi uitzicht op je tuin. Je prefab veranda kun je verrijken met allerlei accessoires zoals energiezuinige verlichting of zonwerving. En mocht je het toch wat kil gaan vinden, dan valt dat snel te verhelpen met infrarood verwarming.
Kostenplaatje
Last but not least: de prijs! Het zal zonneklaar zijn dat je prefab veranda meer dan een grijpstuiver gaat kosten. Per slot van rekening heb je er vele jaren lang plezier van. Het is een duurzame investering die je woning ook nog eens in waarde doet stijgen. Een goede inschatting van de kosten kun je maken als je weet hoeveel m2 je aan prefab veranda wilt… Ga voor een eenvoudig model dan uit van 350-375 euro per m2 en voor een echt chique model tussen de 400 euro en 450 euro per m2.
Vraag eens vrijblijvend offertes aan en kijk hoeveel de aanbieders nog onder jouw berekeningen kunnen komen. De moeite waard!