Prefabbedrijf

Ma - Vr van 8.30 tot 17.30

Prefab sporenkap, beslist niet krap

Als je een oude boerenschuur binnenloopt, overweldigt je meteen het totale plaatje van een sporenkap. Series lange, slanke balken die hoog boven je bij elkaar komen. Hanenbalken verbinden op hoogte steeds twee tegenover elkaar gezette sporen. Net een boerenkathedraal. Het is bijna niet te geloven, maar dit soort kapconstructies kunnen dus als prefab sporenkap worden uitgevoerd!

Op maat in de fabriek en meteen paraat voor je dak

Er is de keuze tussen maatwerk en prefabricatie als je een kapconstructie nodig hebt. Voor ingewikkelde, samengestelde daken zal maatwerk (deels) nodig zijn. In veel andere gevallen is een prefab sporenkap aan te bevelen, alleen al vanwege de lagere kosten. Bij een prefab sporenkap wordt het grootste deel van het dak in een werkplaats op een bedrijventerrein gemaakt. Dit heeft als voordeel dat er nauwgezet gewerkt kan worden vanwege de machines ter plekke. Bij een prefab sporenkap worden op de werkplaats al de vissenbekken in de kopse kanten van de sporen gezaagd; die ‘bijten’ zich later in de muren. In de fabriek wordt je nieuwe kap als een bouwpakket voorbereid zodat de overkapping op locatie binnen enkele dagen feit is.

Multi-inzetbaar

Een prefab sporenkap leent zich uitstekend voor overkapping van je hoofdgebouw maar wordt ook vaak gebruikt bij andere gebouwen. Zoals:

  • schuur
  • tuinhuis
  • garage
  • paardenstal
  • tuinkoepel
  • werkplaats
prefab sporenkap

Het verschil met de gordingenkap

Er vallen drie belangrijke types prefab kapconstructies te onderscheiden:

  • prefab gordingenkap
  • prefab sporenkap
  • prefab stijlenkap

De stijlenkap is daarbij niet de meest voorkomende constructie. De gordingenkap juist wel. Voor deze kap worden houten balken horizontaal op bouwmuren of spanten getimmerd. Als deze ribbenkast klaar is, komt er dakbeschot op. De prefab sporenkap daarentegen bestaat uit lange, vrij slanke balken die aan de muren worden verankerd en schuin naar boven gaan. Zo krijg je een hele serie driehoeken, steeds circa 80 cm uit elkaar. Deze kap wordt daarna gedicht met verticaal aangebrachte planken. De sporen blijven binnen in het zicht. Daarom worden ze vooraf netjes glad geschaafd.

Hout als drager

Voor een prefab sporenkap maken de samenstellers van de daken vaak gebruik van gecertificeerd tropisch hout of boomstammen uit Scandinavië. Ook Douglas hout wordt benut, vaak voor de horizontaal op de sporen aangebrachte planken. Een wat duurdere variant is eikenhout. De prefab sporenkap wordt met plaatwerk afgewerkt en daarna volgen dekens of platen van steen- of glaswol voor een luchtdichte afsluiting. Daarna komen er vaak dikke dakplaten op. Die zijn volgens het prefabsysteem al helemaal op maat gemaakt in de fabriek.

Inschatting kosten

Kies je voor een prefab sporenkap, dan kun je die luxe of standaard laten uitvoeren. Er is zelfs een budgetvariant voor je overkapping. De bouwer van een prefab sporenkap zal graag jouw specifieke wens vertalen in een passende offerte. Voor een eerste indicatie gelden onderstaande richtprijzen per m2. Uitgegaan is hierbij van een standaard sporenkap vanaf circa 25 m2. Voor een echt kleine overkapping is het moeilijk om een indicatie te geven. Vrijblijvende offertes brengen in dat geval uitkomst.

  • schuur of bijgebouw: circa 1350 euro per m2
  • kleine woning: circa 1250 euro per m2
  • gemiddelde woning: circa 1150 euro per m2
  • grote woning: circa 1000 euro per m2

Voor je prefab sporenkap vraag je vrijblijvende offertes aan zodat er scherpe aanbiedingen kunnen worden gegeven, helemaal toegepast op dat wat jij nodig hebt.

Prefab producten van Prefabbedrijf