Prefabbedrijf
Prefab plat dak kopen
Soms heb je een nieuw plat dak nodig maar vaak zit je met de oude zooi van verweerde dakbedekking en heb je gewoon een nieuw watervast tapijtje nodig voor je bestaande platte dak. Het kan ook zijn dat je oude dak zelf nogal broos is geworden of dat afvoeren en opstanden niet meer werken. In dat geval is een prefab plat dak aan te raden.
Wanneer afwerking van groot belang is
Een plat dak is nogal beïnvloedbaar door weersomstandigheden. Er blijft van alles op liggen, vooral water als de afvoer slecht geregeld is. Dat komt natuurlijk het dak niet ten goede, de levensduur wordt dan behoorlijk verkort. Met een prefab plat dak kun je heel veel van die problemen vooraf al minimaliseren. Want in een werkplaats krijg je een veel zorgvuldiger prefab plat dak gemaakt dan ter plekke. Dat heeft te maken met de machines die gebruikt kunnen worden in productiehallen.
Prefab plat dak werkt gewoon beter
Een prefab plat dak kan problemen voorkomen die je bij een normaal plat dak snel ziet. Bitumen kan in de zomer superzacht worden en tijdens koude winters gemakkelijk versplinteren. En dat geldt helemaal bij opstaande dakranden. Bij een prefab dak wordt goed gekeken naar aansluiting van dak op de regenwaterafvoeren. In de werkplaats kunnen de loodslabben goed worden gecontroleerd. Ook de voormontage van lichtkoepels of lichtstraten in je prefab plat dak in de productiehal is een nauwkeurige job. Allemaal redenen om een prefab variant te verkiezen boven een conventioneel dak.
Waar blijft de isolatie?
Er zijn een paar soorten platte daken te onderscheiden:
- koude platte daken
- warme platte daken
- omgekeerde platte daken
Bij koude platte daken vind je de isolatie niet onder de dakbedekking zelf, maar onder het dak. Probleem bij dit soort daken is wel een overmaat aan condensatie. Warme platte daken hebben isolatie tussen dakbeschot en dakafdichting. Deze daken zijn het meest populair, juist vanwege de goede dampschermen die de vocht weren. Tot slot hebben de omgekeerde platte daken wel een pluspunt boven de warme daken omdat zij eenvoudiger te bouwen zijn. Ze worden wel toegepast bij renovatiewerk. De isolatie bij dit soort daken wordt op de dakafdichting geplaatst met soms daaroverheen nog een ballastlaag.
Het dek telt!
Een prefab plat dak is steevast dampdicht. Daardoor is het juist moeilijk om zo’n dak aan de onderzijde te isoleren en loert het gevaar van vochtproblemen. Dat wordt dus isoleren aan de bovenkant. Dat kan niet altijd en een prefab plat dak biedt oplossing door te isoleren met speciale glasisolatie, gecombineerd met klimaatfolie (bijvoorbeeld Isover).
Je prefab plat dak kan niet zonder dakbedekking. Dit soort daken worden bijvoorbeeld geleverd met de volgende dakbedekkingen:
- bitumen, gaat 25 jaar mee
- PVC, gaat ook 25 jaar mee
- EPDM (rubber), gaat 40 jaar mee
- groen dak
Het groen dak wordt altijd geplaatst boven één van de andere drie opties en bestaat uit mossen, verrijkt met grassen, kruiden en (vet)planten.
Vervangen of nieuw dak?
Je kunt natuurlijk een nieuw prefab plat dak aanschaffen. Maar de meeste mensen zitten met een bestaand plat dak dat aan vervanging toe is. Prijs voor vervanging is vooral afhankelijk van de nieuwe dakbedekking: bitumen, pvc (of andere kunststof) of rubber. Een laag nieuwe bitumen over de bestaande laag kost circa 450 euro voor 10 m2. Ga je voor het veel duurzamere rubber, dan stijgt de prijs voor 10 m2 snel naar 750 euro.
Het is zeer verstandig diverse offertes aan te vragen als je op je bestaande platte dak nieuwe dakbedekking wilt. Het is in feite de enige manier om zo goedkoop mogelijk toch kwaliteit te bereiken.