Prefabbedrijf
Prefab gevel voor goed bouwwerk
Ken je het verhaal van die man die een nieuw huis liet bouwen en geen cent kwijt was aan steigers? Die zijn façades op liet trekken in een wel heel natte herfst en geen enkele bouwstop voor de kiezen kreeg? Die na het gedane werk merkte dat de aannemer de post onvoorzien niet had aangesproken? Dat was de man die besloten had een huis te bouwen met prefab gevels.
Voorbereiden met de best mogelijke machines
Wat houdt dat nu in, een prefab gevel? Is zo’n muur wel solide genoeg? Het woord prefab is eigenlijk een afkorting van prefabricage. En dat is een proces in de bouwwereld: de prefab-elementen van een gevel worden in een productiehal gemaakt. En onder ideale omstandigheden: alles wordt zo precies in elkaar gezet dat wanneer de gevel ter plekke in elkaar wordt gezet, alles naadloos sluit. Je muren worden dus in de fabriek zo goed ontworpen en voorbereid dat deze snel en zonder problemen op de bouwplaats kunnen worden opgetrokken.
Zeg het met beton
Een prefab gevel is tegenwoordig vaak gemaakt van beton. Waarom? Omdat het in tal van soorten kan worden gemaakt, bijvoorbeeld lichtgewicht beton, hoge sterkte beton en vezel versterkt beton. Een prefab front van beton kan ook een grote overbrugging aan. De betonnen bouwelementen worden geheel in de productiehal bekist en uitgehard. Weersinvloeden hebben geen vat op het drogingsproces van beton en zo verbetert de kwaliteit van je prefab gevel. In de fabriek kan het beton verder geïntegreerd worden met isolatiemateriaal, gevel afwerkende delen en raam- en deurkozijnen. Je kunt erg ‘slanke’ betonconstructies in je prefab gevel toepassen want in de productiehal wordt de betonwapening al voorgespannen. Een nadeel is dan wel de vrij hoge vervoerskosten naar de bouwplek en ook is er een bouwkraan nodig om de zware panelen naar de goede plek te hijsen.
De prefab gevel ‘uitgekleed’
Waaruit bestaat je prefab façade nu eigenlijk precies? Laten we een prefab gevel eens vanaf de binnenzijde naar buiten toe afpellen. Welke materialen kom je dan zoal tegen?
- binnenplaatwerk (bijv. gipsplaat)
- dampremmende folielaag
- timmerwerk (vuren stijlen/regels)
- minerale wol
- kozijnwerk met afwerking, bijv. loodslab
- folie, waterdicht
- buitenafwerking (hout, steen)
Alternatief voor de baksteen
De traditioneel gemetselde muur blijft nog wel even handwerk dat ter plaatse gebeurt. Een prefab gevel bestaat bijna altijd uit andere soorten dan baksteen:
- beton elementen
- composiet elementen
- hout elementen
Deze soorten kunnen natuurlijk worden afgewerkt met bijvoorbeeld verlijmde steenstrips. Zo krijg je uiteindelijk dan wel de looks van gemetselde muren.
Verklein je bouwkosten
Het is moeilijk om een prijsindicatie te geven voor een prefab gevel. Zijn er architectkosten bijvoorbeeld en wat bedragen de legeskosten voor de bouw. Hoe groot wordt de gevel en hoe complex moeten de gevelopeningen worden (deuren, ramen, enz.). Is beton het uitgangspunt voor de prefab gevel of hout? Ook de afwerking is een kostenpost: fraaie steenstrips of gewoon geverfd beton? Gevels zijn sowieso een dure kostenpost in het totale bouwplaatje. En juist daarom kan de prefab gevel kostenbesparend werken bij bouw van huis of bedrijf. En die besparingen beginnen bij het aanvragen van offertes, zelfs als je maar een enkel prefab muurtje nodig hebt.