Prefabbedrijf
Prefab dakkapel op je huis zetten
Heb je zelf niet al eens verzucht dat die douche alleen geplaatst kon als net boven de knieschotten de dakdelen niet direct zoveel naar binnen helden. En voelt de ruimte van een kleine kinderkamer soms niet wat benauwd door die ene, enorm hellende wand? Stoot je je hoofd steeds in de bocht van je trap op het punt waar het dak scheef begint te lopen? Is die an sich grote logeerkamer zelfs met een tuimelraam nog steeds zo donker? En weet je al wel dat de oplossing steeds weer een dakkapel moet zijn, maar je blijft aarzelen door de omvang van de klus? Met een prefab dakkapel wordt het een stuk eenvoudiger.
Vooral als je er over nadenkt om je zolder te verbouwen, zou je een of diverse dakkapellen moeten overwegen. Zet je die slim in je kap neer, dan zou je zomaar extra zolderkamers kunnen krijgen. Die door al dat extra licht ook nog groter ogen. Een echte win-win-situation dus.
De beste dakkapel krijg je in prefab format
Het verschil tussen traditioneel timmerwerk voor een dakkapel of een prefab dakkapel is immens. Een prefab dakkapel wordt in een werkplaats gemaakt zodat de kans op montagefouten miniem is. Ondertussen houd jij je dak lekker dicht. Geen wekenlang tocht, vocht, geluidsoverlast of gevaar voor je spelende kinderen. Pas als de prefab dakkapel in aantocht is, wordt je dak opengesneden op de juiste plek. Een hijskraan tilt je nieuwe prefab dakkapel de hoogte in en zet die tegen je dak aan waarna hij snel vast wordt gezet. Eigenlijk is hier altijd minder dan een dag aan tijd mee gemoeid. Ultrasnel giet zo ineens het licht je dakverdieping binnen en ervaar de je prettige extra ruimte die je prefab dakkapel creëert.
Drie buitengewone plussen
Sommige voordelen van een prefab dakkapel werken bij een bepaald huis wel en bij een ander weer niet. De grote drie werken echter altijd voordelig uit bij plaatsing van een prefab dakkapel:
- meer woon- en/of werkruimte
- meer lichtinval
- waardevermeerdering van je onroerend goed
Regeltjes en beperkingen
Hoe schat je je kansen in om zonder die vergunningenmolen te laten draaien, je prefab dakkapel omhoog te mogen hijsen? Er zijn een aantal richtlijnen die het mogelijk maken een vergunningsvrije prefab dakkapel te laten plaatsen. Voldoe je aan onderstaande voorwaarden, dan is de kans heel groot dat je het vergunningenloket voorbij mag lopen:
- dakkapel komt aan achterzijde of zijkant van gebouw
- dakkapel is niet gericht naar openbare ruimte (wegen, stadsgroen, enz.)
- dakkapel is voorzien van plat dak
- dakkapel is maximaal 1,75 m hoog
- onderzijde van de dakkapel is tussen 0,5 en 1 m boven dakvoet
- bovenzijde van de dakkapel is minstens 0,5 m onder de daknok
- zijkanten van de kapel zijn minimaal 0,5 m van de zijkanten van dakvlak
- dakkapel wordt niet gebouwd op een tijdelijke woning
Het is niet gezegd dat een prefab dakkapel die je aan de voorzijde van je dak wilt, altijd een vergunning nodig heeft. Voldoe je aan de overige voorwaarden in het rijtje hierboven, dan maak je grote kans je prefab dakkapel toch nog zonder vergunning te mogen plaatsen. Informeer in dat geval wel vooraf bij je gemeente, want je nieuwe dakkapel moet dan nog wel aan het Bouwbesluit en het geldende bestemmingsplan voldoen.
Soorten kapellen
Een rondje langs de meest herkenbare soorten dakkapellen leidt tot het volgende lijstje:
- dakkapel met plat dak
- dakkapel met schuin dak
- dakkapel met puntdak
- dakkapel met balkon
- dubbele dakkapel
- hoekdakkapel
- rieten dakkapel
- dakkapel met deur
- dakkapel voor twee kamers
- dakkapel over twee verdiepingen
Een prefab dakkapel met plat dak is een graag geziene gast op het Nederlandse dak. De meeste dakkapellen zijn namelijk vlak gedekt. Nadelen en voordelen van zo’n kapel met plat dak wisselen elkaar af. Het is waar dat er regelmatig onderhoud nodig is. Je moet er ook alert op blijven dat het platte dak lekvrij blijft en z’n regenwater goed kwijt kan. Maar het klopt ook dat je zo’n prefab kapel onder condities vergunningsvrij op je dak mag hijsen.
Geplaatst op een schuin dak
Een prefab dakkapel met schuin dak heeft twee mitsen: je hebt er steevast een omgevingsvergunning voor nodig en je krijgt hem alleen goed op je dak als je dak de juiste hellingshoek heeft. De hellingshoek moet 35 graden of meer zijn om te kiezen voor een schuine dakkapel. Beneden de 35 graden gaat de regenafvoer namelijk problemen opleveren.
Wel handig is dat je de dakpannen van je oude dakdeel kunt hergebruiken op het schuine dak van de prefab dakkapel. Ook de regenafvoer is top. Afhankelijk van de afwerking binnen kun je meer ruimte scheppen dan bij een dakkapel met plat dak.
Sierlijk om naar te kijken is de prefab dakkapel met een puntdak. Ook deze noodzaakt een vergunning vooraf. Als dat eenmaal rond is, krijg je wel een karakteristieke kapel op je huis, heel mooi ook als je zo’n kapel twee of drie keer herhaald naast elkaar aanbrengt. Oude dakpannen kunt je kwijt op het puntje van je kapel. Soms wordt ook het puntdak van de die kapel bekleed met zinkwerk. Meestal wordt deze variant gekozen op daken van oudere woningen maar ook bij nieuwbouw toont hij heel elegant; net een huisje op je dak…
Kapel met balkon
Een prefab dakkapel met balkon betekent in feite meer ruimte binnen en ook ruimte buiten! Dit type heeft vaak een vooruitstekend deel en een achteruitwijkend deel. Bij het laatste deel bevindt zich dan een deur of een stel deuren waardoor je je balkon op kunt. Dat balkon bevindt zich dan wel binnen het dak. Het slokt in feite ruimte op van je dakverdieping, echter… die ruimte was toch veelal op knieschothoogte, dus had je daar al weinig aan. Laat je vooraf goed informeren bij je gemeente want per gemeente kunnen richtlijnen voor het plaatsen van een prefab dakkapel met balkon verschillen.
Net als de dakkapel met plat dak is ook de prefab dubbele dakkapel geen vreemde eend in de bijt. Je ziet ze overal. Soms werken buren samen en krijgen ze zo elk een kapel voor een geringere prijs. Maar ook als je een prefab dubbele dakkapel op je eigen dak houdt, kun je voordeel behalen. In dat geval kun je namelijk twee aansluitende slaapkamers of een slaapkamer en een badkamer voorzien van meer ruimte en lichtinval. Bij een prefab dubbele dakkapel hoeft je aannemer ook niet twee keer het dak op maar valt alles in één keer vast te zetten. Dat lukt niet altijd binnen een dag. Er zijn natuurlijk ook dubbele dakkapellen die los van elkaar staan, waar er dus ruimte tussen zit. Bijna altijd heeft een prefab dubbele dakkapel een omgevingsvergunning nodig.
Het hoekje om… met een kapel!
De prefab hoekdakkapel is iets zeldzamer in het Hollandse dakenlandschap. Maar wel ideaal als bijvoorbeeld je zolder geen twee dakkapellen aan kan. De meerwaarde van een prefab hoekdakkapel is dat je een voorheen onbruikbare zolder kunt omtoveren in een ruimte met twee rechtopgaande (glas)wanden. Je gaat op je dak letterlijk ruim de hoek om want de kruising van twee dakdelen gaat van scheef naar achteren ineens naar loodrecht omhoog. Over ruimtevermeerdering gesproken… Het spreekt voor zich dat je huis door een hoekdakkapel meer waard wordt.
Natuurlijk materiaal als dek
Een prefab dakkapel met rieten dek komt minder voor want het vraagt van de prefab fabrikant wel iets meer inspanning om het geheel snel ‘naadloos’ te monteren. Juist bij zo’n exemplaar is het heel belangrijk om diverse offertes naast elkaar te leggen. Een prefab dakkapel van riet moet natuurlijk harmonisch opgaan in je rieten dak. Anders staat het als een vlag op een modderschip. Het is mogelijk om een prefab dakkapel met enkel een rieten dak te plaatsen maar veel mooier is het natuurlijk om het dakriet van je kap om je kapel heen te laten golven. Dit maakt van een kapel van riet een prijzige onderneming. Als je dan toch zoiets in je rieten kap wilt zonder die te ‘omgeven’ met riet, dan kan een zinken of een kunststof variant voor een heel aardig contrasterend effect zorgen in de ‘zee’ van riet.
Tot slot is er dan nog de prefab dakkapel met deur. Waar een normale dakkapel het bij ramen houdt, kun je hier door een deur naar buiten. Naar je balkon, je dakterras of met iets minder ruimte, je Franse balkon. Al naar gelang de ruimte kan je prefab dakkapel worden uitgevoerd met schuifdeur of draaideur. Soms is een dergelijke dakkapel heel handig als toegang naar de daken van je uitbouwen, je schuur, loods of garage. Het verhoogt zeker de waarde van je woning en zorgt ook voor betere ventilatie in huis. Informeer eens bij onze specialisten naar de mogelijkheden.
Kapellen en dakgraden
Een prefab dakkapel dient op een dak te worden geplaatst. Lijkt nogal overbodig om dat te zeggen. Maar niet elk dak is gelijk. De hellingshoek wil nog wel eens variëren. Sommige daken zijn van onder naar boven ook nog eens verschillend qua samenstelling. Drie veel voorkomende daktypen zijn schuine daken, lessenaarsdaken en mansardedaken.
Bij een schuin dak is de hellingshoek van belang. Bij een mansardedak is de hoogte van de te plaatsen kapel belangrijk. Als je in de knik van een mansardedak een kapel wilt plaatsen, is een prefab kapel minder interessant. Het wordt dan echt ambachtelijk maatwerk.
Welk materiaal?
Steen gaat het waarschijnlijk niet worden. Als een kapel moet steunen op een houten constructie, zijn bakstenen door hun gewicht niet ideaal. Maar er blijven gelukkig genoeg materialen over:
|
|
Voors en tegens van hout
Een houten prefab dakkapel is constructief vaak van vuren of grenen terwijl voor de afwerking meestal hardhout wordt gebruikt. Dat kan tot een prachtige uitstraling leiden, bijvoorbeeld die van red cedar. Kies je voor hout dan kies je ook voor onderhoud, echter dat onderhoud is vrij gemakkelijk. Mocht er iets gerepareerd moeten worden, dan kan dat bij hout vrij vlot en eenvoudig. Een prefab dakkapel wordt vaak met hout gemaakt. Twee zaken zijn wel van belang: met hout bouw je niet voor de eeuwigheid en de isolatie houdt ook niet over. Een alternatief is de houtlook van een kunststof variant. Deze imiteert de houtnerfstructuur zo goed dat de kapel ook van dichtbij van echt hout lijkt.
Prefab producten van Prefabbedrijf
Kunststof is mode
De prefab dakkapel van kunststof is een stijger in de wereld van zoldervergroters. Overigens heeft een kunststof dakkapel wel een houten constructie. Je sluit je aan bij een groot legioen als je gaat voor kunststof: het meest gebruikte bouwmateriaal, zeker voor een prefab dakkapel. Dat komt omdat zo’n kapel nogal wat voordelen weet te combineren:
- vergt weinig onderhoud (enkel een jaarlijkse schoonmaakbeurt)
- is relatief goedkoop (omdat de kapel zo lang mee kan gaan…)
- bijzonder lange levensduur
- weerbestendig qua kleur
- zeer goede geluidsisolatie
- superieure warmte-isolatie
- in houtnerfstructuur uit te voeren
Natuurlijk heeft kunststof, net als elk materiaal, ook enkele minpuntjes. Het toont niet als een gezonde Hollandse jongen op het dak, eerder wat bleekjes. Een prefab dakkapel van kunststof ziet er gewoon matter uit als je die vergelijkt met eentje van echt hout in een uitstraling van hoogglanzend schilderwerk. Ook kun je bij schade kunststof moeilijker herstellen dan hout. Zo kan een najaarsstorm dus in de papieren gaan lopen.
Een speciaal soort kunststof is polyester. Een prefab dakkapel van polyester wordt in de werkplaats naadloos gegoten. Ook mist de houten constructie die bij een normale kunststof dakkapel wel aanwezig is. Compleet houtvrij dus en daarom ook met een uitstekende isolerende werking. De isolatiewaarde is dan ook hoger dan die van een gewone kunststof dakkapel. Wat maakt de polyester variant dan slechts een runner up in plaats van favoriet? De polyester prefab kapel is helaas nog prijzig en vergt bij reparaties heel specifiek materiaal. Bij bedrijven en ondernemingen is het wel een winner in verband met de aftrekposten. En je hebt in dat geval wel kapellen die echt onderhoudsvrij zijn, heel lang meegaan en super isoleren.
Zeg het met zink
Een industrieel aanzien of moderne uitstraling is voorbehouden aan de zinken prefab dakkapel. Ook heel handig om deze prefab te bestellen want met zinken platen op je dak manoeuvreren is geen sinecure. Als je dak al afgewerkt is met zink en ook je boeidelen van zink zijn, is een zinken prefab dakkapel ook een mooie toevoeging aan het totale plaatje van je dak. Bovendien is zink brandwerend, waterdicht, onderhoudsvrij en blijft het heel lang goed zitten. Net als lood is zink wel prijzig.
Er komt veel kijken bij een kapel
Een dakkapel heeft een hele catalogus aan extra opties en sommige daarvan zijn wellicht voor jouw situatie meer dan de moeite waard. Een overzicht:
- afwerking buitenkant
- afwerking binnenkant
- kozijnen
- boeidelen
- ramen
- lichtkoepel
- rolluiken
- airco
- zonnepanelen
- zonwering
- kleur
Tot de afwerking van de buitenzijde behoren de kozijnen, de zijwangen en het boeideel. Hier is vaak keuze tussen diverse materialen en kleuren. Bij de meerprijzen horen ook roosters, horren, draaikiepramen en elektrische rolluiken. Dakkapellen en bijbehorende boeidelen kunnen ook duurzaam bekleed worden met kunststof zoals Trespa of Keralit.
Vooral de binnenkant verdient aandacht
Als je een prefab dakkapel bestelt, wordt dus vaak de buitenkant netjes afgewerkt. Maar met de binnenkant is dat niet altijd het geval. Het is ook moeilijk om op een prefab kapel vooraf een binnenzijde te vervaardigen. Daarvoor verschillen interieurs te veel. Je kunt het natuurlijk wel meenemen als je offertes aanvraagt. Of voor de handige doe-het-zelver: aan de slag met isolatie, gips, verlichting, de vensterbank en de knieschotjes.
Wat doen boeidelen bij een prefab dakkapel? Boeidelen werken vooral de dakranden af en houden de dakgoot onzichtbaar. Boeidelen zijn een visueel vrij bepalend element en kun je net als de kozijnen en ramen van kleur voorzien. Of je gaat voor echt mooi hout dat je onbeschilderd laat, zoals Red Cedar of Meranti.
Lichtval telt
De hoge plek van een prefab dakkapel zorgt er al voor dat er meer licht binnenvalt dan bij een kelder- of steegraam. Om nog meer daglicht binnen te laten treden, kun je je prefab dakkapel ook nog voorzien van een lichtkoepel of zelfs een lichtstraat. Heb je een dakkapel met een nogal diep vallend dak, dan geeft zo’n lichtkoepel, bijna tegen de dakpannen geplaatst, de woon- of werkruimte eronder een extra oplichtend effect.
Rolluiken behoren ook tot de extra optiemogelijkheden voor je prefab dakkapel. Deze zijn standaard elektrisch en hebben een zonwerende én een inbraakpreventieve functie. Je kunt de rolluiken in de ruimte zelf bedienen en kunt het zo ’s nachts echt donker krijgen. Zonder zicht op die vervelende lantaarnpaal buiten. Je moet er wel een aardig extra bedrag voor over hebben en hopen op weinig tot geen storingen. Want bij elke storing moet er wel iemand langskomen die weet van de materie heeft. Beslis wel bij aanschaf van een prefab dakkapel over dit item. Het er later aan toevoegen, wordt veel duurder!
Houd het klimaat in de gaten!
Het blijft een feit dat het klimaat aan het veranderen is en dat kan gevolgen hebben. Zoals zweterige zomernachten waarin je slaap verstoord wordt door de nazeurende hitte. Krijgt je nieuwe dakkapel een plat dak, dan kan de temperatuur op je zolderverdieping nog meer stijgen. Om dat te voorkomen, los je het probleem meteen op bij het bestellen van je prefab dakkapel. Je laat er een airco in installeren!
Zonnepanelen zijn ook een fantastische optie bij plaatsing van je prefab dakkapel. Dat geldt vooral als je een prefab dakkapel krijgt die op het zuidwesten is gericht. Op het platte dak van je dakkapel kun je kantelbare zonnepanelen kwijt zodat je de meest effectieve hellingshoek in kunt stellen. Bestel in dat geval je prefab dakkapel wel met een constructie die zwaar materiaal aankan. Dezelfde zon die je energierekening naar beneden kan halen, speelt je soms op een ander vlak juist parten. Teveel zon kan lastig zijn. Door je prefab dakkapel te voorzien van een zonnescherm, bescherm je je tegen een overdaad aan warmte. Elektrische rolluiken zijn daarvoor ook een optie.
Zeg het met kleur
Met kleur kun je alle kanten op. Behalve bij huizen want er zijn wel overheidsregels die restricties aangeven over het toepassen van kleur aan het exterieur van woningen. Dat geldt ook voor de kleur van een prefab dakkapel, zeker als deze aan de voorzijde van een huis wordt geplaatst. Gelukkig is er dan vaak nog wel de keuze uit een dik dozijn aan kleuren, waaronder verschillende tinten wit, grijs, groen, blauw en rood.
En dan… de beurs trekken
Wat mag een prefab dakkapel kosten? Materiaal, afmetingen, de wijze van afwerking, het zijn allemaal factoren die de uiteindelijk prijs meebetalen. Een richtprijs (vanaf-prijs) voor een casco model, inclusief plaatsing, gaat je beurs aanspreken voor de volgende som:
- 2 meter breed: ca. 2.500 euro
- 3 meter breed: ca. 3.500 euro
- 4 meter breed: ca. 4.000 euro
- 8 meter breed: ca. 7.000 euro
- 10 meter breed: ca 8.000 euro
Een casco prefab dakkapel betekent dat zo’n kapel weer- en winddicht wordt geplaatst, met de nodige afwerking buiten. Binnen kun je als handige klusser dan zelf de afwerking doen en dat scheelt in de kosten. Bedenk wel dat je bij een casco prefab dakkapel dus zelf binnen moet stukken of schilderen en aftimmeren, eventueel installatiewerk moet doen en de vloer moet aanleggen. Er moet in dat geval dus wel een echte doe-het-zelver in je zitten…
Enkele handige tips om je prefab dakkapel zo goedkoop mogelijk te houden, nu… en in de toekomst!
- kies voor kunststof (niet polyester)
- kies voor een plat dak om het geld van een vergunning uit te sparen
- probeer samen met je buren een dubbele prefab dakkapel te kopen
- laat altijd diverse vrijblijvende offertes uitbrengen om te kijken hoe ver je beneden je budget kunt blijven
Let op de details
Als je gaat voor een dakkapel, dan kun je soms ook recht op een bouwsubsidie krijgen; dat geldt dus ook voor een prefab dakkapel. Informeer bij je gemeente naar subsidiemogelijkheden voor energiebesparing in verband met je dakkapel. En vraag vooraf vooral bij de leverancier van je prefab dakkapel om een vergunningaanvraag en een bouwtekening te regelen. Vergewis je ervan dat de prefab specialist van jouw keuze het bouwafval afvoert en na gedaan werk garantie geeft. En dan ben je eindelijk waar je wilde zijn: op een zolderverdieping met echt veel meer ruimte en licht. In een zojuist in waarde gestegen huis!